Sankt Jakobs kyrka såld och köpt

Publicerat 

4 mars 2019 såldes Sankt Jakobs kyrka i centrala Göteborg. Säljare är den lokala församlingen, Sankt Jakobs församling och köpare är Equmeniakyrkan via sitt fastighetsbolag, Derbo.

Församlingen kommer nu istället att vara hyresgäster i den del av fastigheten som innehåller kyrka och församlingslokaler. Den del av fastigheten som tidigare varit pastorsbostad och expedition kommer genomgå renovering och bli kontor, bland annat för Equmeniakyrkans kommunikationsavdelning och Region Väst.

Maria Fässberg Norrhall, pastor och föreståndare i Sankt Jakob var en av dem som var med och undertecknade kontraktet:

– Vår verksamhet fortsätter som tidigare, med gudstjänster, samlingar, körer och möjlighet till själavård, men vi får också genom den ombyggnad som skall göras mer ändamålsenliga lokaler som gör att vi kan fortsätta utveckla vår verksamhet. Vi ser också fram emot ett fördjupat samarbete med vårt samfund och vi hoppas att vi som församling på det här sättet också kan få få vara med och bli en resurs för andra församlingar”

Tomas Hammar regional kyrkoledare för region Väst, Equmeniakyrkan:

– Vi känner glädje över att både bygglov och köp nu äntligen är i hamn så att processen med renovering och upprustning av fastigheten kan gå vidare. Efter att det blev klart att vi skulle lämna våra kontorslokaler på Överås har vi planerat för detta och vi ser framemot att om ca ett år kunna flytta till Sankt Jakob.

– Vi ser flera fördelar med detta. Dels kommer vi att få nya, moderna och fräscha lokaler. Dels hamnar vi i centrala Göteborg, så kontoret blir mer lättillgängligt både för oss som arbetar där och för besökare. Dels tror vi att närheten till Sankt Jakobs församling kan innebära positiva möjligheter för  samarbete och nyttjande av lokalerna. Vi hoppas också att kontoret ska kunna bli en mötesplats och resurs för regionens församlingar.