Besök en skattkammare!

Observera

Denna text publicerades första gången den 20 augusti, 2013. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Etnografiska museets i Stockholm magasin är normalt stängda för allmänheten. I specialanpassade klimatmagasin bevaras här föremålssamlingarna. Men för att få en vink om mängden och rikedomen i samlingarna, kan du nu som museibesökare gå på upptäcktsfärd i ett ”studiemagasin”, utställningen Magasinet. (Utställningen finns även virtuellt här i din dator.)

I Magasinet kan du återfinna föremål som missionärer har tagit med sig hem till Sverige och donerats till museet:

  • En större samling föremål och fotografier från Östturkestan, d vs nuvarande Xinjiang-regionen i Kina. Syftet med denna samling var ursprungligen att föremålen från Kashgar med omnejd skulle visas i Stockholm på den stora Missionsutställningen 1907.
  • Kongomissionären och lärarinnan Ruth Walfridsson kom att samla vardagsföremål från nedre Kongo, som ger en inblick i framförallt kongolesiska kvinnors vardagsliv.
  • Kongomissionären Johan Hammar kom att verka i båda Kongo-staterna, han gick systematiskt tillväga i sitt insamlingsarbete, och var en duktig fotograf liksom dokumentärfilmare.

Förutom utställningen Magasinet, dyker svenska missionärers insamlade föremål upp även i andra utställningar på Etnografiska museet, utställningen om byn Sundi-Mongo, en dokumenterad by i Kongo-Kinshasa 1980, den rekonstruerade Missionsutställningen 1907, liksom föremål, filmer och bönhusmiljö i utställningen Med världen i kappsäcken. Missionärerna var för 100 år sedan viktiga länkar ut i världen – och bönhuset var vid den här tiden verkligen ett fönster där man fick möjlighet att blicka ut och längta ut till andra exotiska världsdelar.

Katarina Thurell

arkivarie

Equmeniakyrkan