Willy Brandts brev till Missionsförbundet

Observera

Denna text publicerades första gången den 17 januari, 2011. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

På Landesarchiv i Berlin träffar jag Petra som arbetar i receptionen. Jag presenterar mitt ärende, jag vill få tag i Willy Brandts brev till Missionsförbundet 1965.

– Men du ska ju forska om mig då, säger hon då raskt på svenska. Under hela sin barndom vistades Petra i Sverige på somrarna  hos en familj i  Örebro.

– Jag kan t o m säga siffran sju rätt, skrattar hon.

Berlinbarnhjälpen var en verksamhet som Baptistsamfundet och Missionsförbundet ansvarade för åren 1958-1965. Västberlinbarn fick möjlighet till vistelse på landet. Borgmästare Willy Brandt skrev till Missionsförbundet för att tacka för de 15000 barn som hade fått möjlighet till ferievistelse, men han vädjade även om en fortsättning. I Berlin fanns det ju nu vid här tiden en mur, som än mer fysiskt begränsade barnens svängrum. Fortsättning blev det även efter 1965,  men i privat regi. T o m  1990-talet så hade omkring 90 000 barn haft sina sommarlov i Sverige och bott i svensk familj. Många barn lärde sig svenska och har liksom Petra,  säkert  fortsatt kontakt med sin svenska familj idag. Många fick andrum, men allt var inte lyckat, somliga barn orkade inte  med den  långa separationen från hemmet i Berlin.

Forska vidare: Berlinbarnhjälpens arkiv, Riksarkivet, Arninge. Artiklar i Svensk Veckotidning. Bildarkiv, Svenska Missionskyrkan.

Katarina Thurell