”En dag om mångfald” – Borlänge 9 maj

’- Vi är alla olika och våra skillnader berikar oss mer än de skadar, säger Josef Nsumbu, pastor i Eskilstuna när han talar om den mångkulturella församlingen.
Lördagen den 9 maj samlades drygt 25 personer i Borlänge Missionskyrka för att samtala om församlingarnas mångkulturella arbete. Vi som var där fick möta intressanta föreläsare, fördjupa vår kunskap, lyssna till andras erfarenheter och samtala med varandra.

Observera

Denna text publicerades första gången den 11 maj, 2015. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

mångfald alla

Lördagen den 9 maj samlades drygt 25 personer i Borlänge Missionskyrka för att samtala om församlingarnas mångkulturella arbete. Deltagarna var främst från församlingar i Dalarna men också några från Gästrikland och Norduppland. Vi som var där fick möta intressanta föreläsare, fördjupa vår kunskap, lyssna till andras erfarenheter och samtala med varandra.

Dagens program inleddes med att pastor Bodil Eriksson från Stöde berättade om hur deras församling, Bethel, valt att arbeta. För fem år sedan startades en asylmottagning i Stöde. Bodil som drömt om att resa till andra länder för att missionera fick upptäcka: Plötsligt hade världen kommit till Stöde! Redan en vecka efter att de första flyktingarna anlänt slog Betel upp sina dörrar och startade språkcafé. Sedan dess har de arbetat både diakonalt och missionerande bland de asylsökande, på många olika sätt. Bodil delade med sig av sina erfarenheter, inspirerade och gav råd.

Efter detta tog Michael Williams över. Han har arbetat med asylfrågor i många år och sitter i Sveriges Kristna Råds Migrationsgrupp. Michael redogjorde för och förklarade hur asylprocessen i Sverige ser ut. Det är många begrepp, instanser och delprocesser att hålla reda på men Michael förklarade så att vi förstod. Till församlingar som har kontakt med asylsökande rekommenderade han www.farr.se där man kan ladda med ”Goda råd till asylsökande” på olika språk. Michael talade också om behovet av människor som kan tänka sig att vara ”God man” åt ensamkommande flyktingbarn. Han uppmanade församlingsmedlemmar att fundera på att engagera sig i det uppdraget.

mångfald Inga

Inga Johanson som arbetar med bl.a. mångfaldsfrågor på Equmeniakyrkans kansli i Alvik utgick från Equmeniakyrkans vision när hon talade om kyrkans mångkulturella arbete. Hon lyfte fram ett teologiskt perspektiv på mångfaldsfrågor och talade engagerat om vikten av att  våga jobba med mångfald.

Josef Nsumbu som arbetar som pastor i Eskilstuna gav nya perspektiv på den mångkulturella församlingen. Han började med att berätta hur han sökt efter en ”riktig” svensk sedan han kom till Sverige från Kongo. Hur han än letade så hittade han ingen som inte var påverkad av andra kulturer. Vi är alla olika och våra skillnader berikar oss mer än de skadar, sa Josef. Han menade också att för att kyrkan ska kunna leva i framtiden så måste den vara mångkulturell.

mångfald Josef

Efter detta delade vi in oss i fyra olika grupper och fortsatte vårt samtal där. En grupp fördjupade sig i asylprocessen med Michael Williams, en annan samtalade om EU-migranter med Inga Johansson och en tredje funderade vidare på den mångkulturella församlingen med Josef Nsumbu. En fjärde grupp delade erfarenheter av att arbeta med flyktingar i sin församling tillsammans med Bodil Eriksson och Maria Melin, Equmenia Region Mitt.

Vi avslutade dagen med en andakt tillsammans med Borlänges pastor Jessica Elnefred och sändes iväg hem till våra församlingar med nya tankar och idéer.

mångfald inbjudan