Publicerat 

Vetekornsdagar

Vetekornsdagar

19-20 oktober 2018

En mötesplats om teologi, fördjupning och växt

Samtal, föreläsningar, seminarie och förbönsmässa 19-20 oktober 2018 i Immanuelskyrkan, Stockholm.
 

Sannerligen, jag säger er: om vetekornet inte faller i jorden och dör förblir det ett ensamt korn. Men om det dör ger det rik skörd.” Joh 12:24 ”Jag ska låta den som törstar dricka fritt ur källan med livets vatten.” Upp 21:6

Se föreläsningar och panelsamtal i efterhand

Här kan du läsa om de medverkande och programmet.

Välkommen!

Välkommen till dagar i Immanuelskyrkan i Stockholm där vi på flera sätt skall närma oss frågan om vad kristen tro berättar om vad det är att vara människa i Guds värld. Vårt grundläggande tema är vetekornet, det som Jesus säger måste dö, för att ge liv, rik skörd. Utifrån det frågar vi oss: Vad längtar vi efter? Hur tar den längtan gestalt i våra liv? Vad behöver vi släppa? Vad behöver ”dö? Var gror livet? Var och hur hittar vi källan där vi fritt kan dricka av livets vatten? Vetekornsdagarna är en plats för teologisk fördjupning. Tillsammans möts vi till teologiska föreläsningar, andakter, mässa, samtal, improvisation genom sång, musik, konst m.m. Vi söker olika språk för trons växt och fördjupning för oss som enskilda människor, för församlingar och för Guds kyrka.

Patrik Hagman

är docent i politisk teologi vid Åbo Akademi, Finland, och författare. Han har bland annat skrivit böckerna Efter folkkyrkan, Om kristet motstånd, Söndagsskola för vuxna och Sorgens gåva är en vidgad blick.

 

 

Lisbeth Gustafsson

är journalist, författare och hedersdoktor i teologi vid Uppsala universitet. Hon har varit nyhetsjournalist och redaktionschef för livsåskådning vid Sveriges Television, arbetat som kultursekreterare på nationell nivå i Svenska kyrkan och varit biträdande förbundsrektor för Studieförbundet Bilda. I sitt författarskap delar hon med sig av möten och samtal om tro och livsfrågor. Om livet i kyrkan och kyrkan i livet.

 

Kristian Lundberg

är svensk författare och litteraturkritiker. Sedan debutdiktsamlingen Genom september har han publicerat över tjugofem böcker i så skilda genrer som lyrik och kriminalromaner. Det stora genombrottet kom med den självbiografiska berättelsen Yarden som skildrar Lundbergs tid som daglönare i Malmö hamn. Yarden har både blivit både film och teater.

 
Petra Carlsson

är präst i Svenska kyrkan, har en teologie doktorsexamen i systematisk teologi med livsåskådningsforskning och är lektor i systematisk teologi vid Teologiska högskolan, Stockholm. Hon har forskat bland annat om de franska filosoferna Michel Foucault och Gilles Deleuze. Petra har i många år skrivit i Svensk kyrkotidning.

 

Arne Fritzson

är teologie doktor i systematisk teologi med livsåskådningsforskning, socionom och pastor i Equmeniakyrkan. Han är dessutom verksam som föreläsare och skribent och har en ekumenisk bakgrund inom bland annat Kyrkornas Världsråd. Arne arbetar nu som teologisk sekreterare i Equmeniakyrkan. Han har skrivit flera böcker bland annat om hermeneutisk teologi, försoning och funktionshinder.

 

Ulla Marie Gunner

är pastor och föreståndare i Immanuelskyrkan. Hon har tidigare arbetat på Svenska Missionskyrkan som missionssekreterare. Ulla Marie har skrivit flera böcker, bland annat Gudstjänst som berör. Hon är engagerad i frågor som rör genus, feminism, inklusivitet och mångfald.

 

Pär Alfredsson

är pastor i Equmeniakyrkan och har varit riksevangelist i Svenska Missionskyrkan. Han är nu chef för nationella enheten i Equmeniakyrkan. Pär är en uppskattad predikant.

 

 

Sofia Camnerin

är biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan, ingår i Kyrkornas världsråds centralkommitté och har doktorerat i systematisk teologi. Hon är bland annat författare till böckerna När livet stramas åt skärps blicken och Försoning behövs (tillsammans med Arne Fritzon.

 

Carin Dernulf

är generalsekreterare i Equmenia. Hon har läst teologi på Johannelunds teologiska högskola. Hon har arbetat som pastor och föreståndare i Centrumkyrkan i Sundbyberg. Carin är en uppskattad förkunnare och talare. Hon har bland annat talat på flera Hönökonferenser.

 

Karin Andelius
Dansare, tidigare anställd som koordinator för musik och kreativa uttryck på Equmenia. Studerar nu på Teologiska högskolan i Bromma.

 

 

Björn Gäfvert
Organist i Immanuelskyrkan och en av landets främsta cembalister och interpreter av gammal musik. Han är medlem i Drottningholms Barockensemble och syns ofta inlånad till landets symfoniorkestrar.

 

 

Karin Wiberg är frilansande violinist inom orkester och kammarmusik, med fokus på att framföra och sprida kvinnors tonsättningar. Karin är även kompositör, ljudkonstnär och improvisatör, ofta i sceniska sammanhang. Är aktiv i grupper som Stensöta, Kristall, hahmo och Trio Phantasm

 

 

Karin Bodell (fd Kihlström) är utbildad musik- och fiollärare på Musikhögskolan i Göteborg och har i flera år arbetat som församlingsmusiker med barn och unga i Majornakyrkan i Göteborg. Bor sedan två år tillbaka i Stockholm och jobbar som koordinator för kreativa uttryck på Equmenia nationellt.

 

 

Victor Bodell är frilansande pianist och sångare som studerar till civilingenjör i datalogi på KTH i Stockholm.

 

 

 

Elin Hedin frilansar som dansare med Stockholm som bas. Hon är utbildad vid Balettakademien i Stockholm 2007-2011. Hösten 2018 medverkar hon i Madame Butterfly på Kungliga Operan och ska påbörja en ny produktion med koreograf Maria Nilsson Waller på Riksteatern i Stockholm.

 

 

 

Immanuel Nova
En blandad kör startad 2009 med sångare i åldern 20-35 år, under ledning av Immanuelkyrkans körpedagog Kristina Åkesson. De har en blandad repertoar, från Mozarts Requiem till musik av Anders Widmark, gör konserter och sjunger regelbundet i Immanuelkyrkans gudstjänster

.

KORNET FALLER – fredag kväll Drop in fika kaffe/te och smörgås var och en köper Kl 18.30 Välkomstsamling, föreläsning med Petra Carlsson ”Den Gud som ständigt dör och uppstår – om tillvarons mystik och ödmjukhetens politiska kraft. ” Förbönsmässan ”I evig tid” med Immanuel Nova, kvällsfika och personliga reflektioner i ett panelsamtal med Patrik Hagman, Arne Fritzson och Ulla-Marie Gunner

KORNET VILAR – lördag fm Kl 10.00 Personligt samtal ”I dödens väntrum”, Sofia Camnerin och Lisbeth Gustafsson om kallelse i livets tjänst. Dans av Karin Andelius och Elin Hedin, musik med Björn Gävfert. Paus för fika. Föreläsning med Patrik Hagman ”En teologi som håller när livet går sönder”. Med utgångspunkt i sina egna erfarenheter av att förlora sin son och hustru i sjukdom, berättar Patrik Hagman om hur vi kan koppla samma tro och liv, teologi och vardag. Kl 12.30 Lunch

KORNET GROR – lördag em Kl 14.00 Föreläsning av Kristian Lundberg, musik med Karin Wiberg och Karin och Victor Bodell, panelsamtal ”Så här går vi vidare” med Pär Alfredsson, Carin Dernulf och Arne Fritzson Dagen avslutas kl. 17.30  

 

 

 

Klicka här för att anmäla dig Anmäl dig senast 8 oktober I kostnad för dygnet, som är 250 kr ingår

  • fika fredag kväll
  • fika lördag förmiddag
  • fika lördag eftermiddag
  • lunch lördag

För ledare i Bilda är dagarna gratis.