1. Motion om Globala veckan | 2023

Motionen handlar om ett återupptagande av Globala veckan

Motion

Förslag: att Equmeniakyrkan för egen del och tillsammans med andra kyrkor och organisationer tar initiativ till en återupptagande av den Globala veckan. 

1972 ägde ett allkristet möte rum i Göteborg, G72 kallat. På det mötet fattades beslut om att starta en ekumenisk u-vecka med syfte att i församlingar och andra sammanhang i kyrkorna ta upp internationella frågor. Tanken var inte att behandla missionsfrågor utan mer politiska områden. Kunskap, reflektion och handling var tre ledord i framtagandet av projektet U-veckan. 

1973 kom den första Ekumeniska u-veckan till stånd med temat Rättvisan kan inte vänta. I tid förlades den till veckan före Domsöndagen. Så har det varit sedan dess. Diverse material, förslag på talare m.m. gick ut till kyrkornas församlingar som inbjöds att delta. 

2005 skedde en nystart av U-veckan då den blev en del av Sveriges kristna råds arbete. Syftet var detsamma som tidigare, dvs att kyrkorna gemensamt uppmärksammar världens stora ödesfrågor som rättvisan, freden, handeln, miljön och klimatet. 

2021 gjordes en omorganisation av Sveriges kristna råd, vilket gjorde att Globala veckan kom att sakna nationell huvudman. Sedan dess har spridda aktiviteter i Globala veckans anda förekommit. 

De ämnen och frågor som tagits upp har varit synnerligen viktiga och berört inte bara kyrkorna och dess medlemmar utan långt flera. 

De internationella frågorna som ledde fram till bildandet av ekumeniska u-veckan 1973 är lika viktiga 2023. 

Det är tråkigt att en upparbetad vana att tänka ”globala veckan i slutet november” inte används till något positivt. 

Därför föreslår vi att Kyrkokonferensen ger Kyrkostyrelsen i uppdrag att arbeta för ett återupptagande av tankarna från både Ekumeniska u-veckan och Globala veckan. 

 Immanuelskyrkans församling, Jönköping 


Kyrkostyrelsens motionssvar om återupptagande av Globala veckan

Sveriges kristna råds styrelse beslutade att avsluta kyrkornas globala vecka 2018 som ett särskilt projekt. Beslutet grundade sig på ett sammantaget lågt intresse hos medlemskyrkorna då det var svårt att kombinera med kyrkornas egna internationella insamlingar och kampanjer. Detta trots att ett antal lokala ekumeniska råd visade stor uppskattning för globala veckan som stöd till globalt och ekumeniskt engagemang.  

Vid Equmeniakyrkans kyrkokonferensen 2019 behandlades en motion om kyrkornas globala vecka på samtalstorg och i övervägandesession. I beslutsessionen fastslogs att “Kyrkokonferensen behandlade motionen genom samtal. Samtalet ledde till en acceptans att inget beslut skulle fattas i frågan.” 

Kyrkostyrelsen instämmer i att de globala frågorna fortsatt är viktiga, och att det finns en kraft i den ekumeniska rörelsen på lokal, nationell och världsvid nivå. Kyrkornas globala vecka och den ekumeniska U-veckan har bidragit stort till lokal och nationell ekumenisk samverkan och global medvetenhet. Formerna förändras och idag finns nya möjligheter till lokalekumenisk samverkan med fokus på de globala utmaningarna kring klimatet som samtidigt berör frågor om rättvisa, fred och jämlikhet.  

Skapelsetid är ett initiativ av Kyrkornas världsråd där kyrkor och samfund i bön, gudstjänst och handling inbjuds att söka vägar att värna den jord Gud älskar. Skapelsetid, på engelska ”Season of Creation”, infaller årligen den 1 september, som är världsböndagen för skapelsen, och avslutas den 4 oktober, på den Helige Franciskus dag. Sveriges kristna råd översätter material som kommer från Kyrkornas världsråd och uppmuntrar kyrkor och församlingar att uppmärksamma Skapelsetid, vilket skapar nya möjligheter till lokalekumeniska initiativ. Skapelsetid ersätter inte globala veckans intentioner, men skapar förutsättningar till lokal ekumenisk samverkan i en global fråga som berör hela vår värld. Temat för Skapelsetid 2023 är ”Let justice and peace flow” – ”Låt rätten välla fram.” 

Kyrkostyrelsen uppmuntrar församlingar att ta initiativ till lokal ekumenisk samverkan i samband med skapelsetid 1 september till 4 oktober för att uppmärksamma globala frågor kring rättvisa och klimat.