3.  Motion om att synliggöra Equmeniakyrkan i skolan | 2023

Motionen handlar om att synliggöra Equmeniakyrkan i skolan

Motion

 Equmeniakyrkan söker vägar för att synliggöra sin identitet. Ett nytt samfund med små resurser behöver vara kreativt för att nå ut. Inte minst gäller det i relationen till svensk skola. Samtidigt försöker lärare i grundskola, gymnasium och vuxenutbildning hinna med allt i sin undervisning, bland annat det centrala inom kristendomen, folkrörelsernas framväxt samt normkritik. Alla dessa tre teman går att koppla till Equmeniakyrkan, om vi bara erbjuder material. Dessutom är det en möjlighet att bjuda in till studiebesök i våra kyrkor. Kunskap växter genom möten med verkligheten, men genom bristande resurser stannar ofta undervisningen i skolbänken. 

Andreaskyrkan i Stockholm tar initiativ till denna motion därför att det i församlingen finns flera aktiva medlemmar som arbetar som lärare. Erfarenheten är att det finns en stor brist på gott material i undervisningen kring frikyrkornas identitet och deras historia. Väckelserörelsen är krånglig att undervisa om, därför att den historiska bakgrunden är komplicerad, samfunden är många och det är svårt att sammanfatta. Då kan det vara lättare att undervisa om idrottsrörelsen eller arbetarrörelsen som det finns mer naturliga kopplingar till i det sekulära samhället. För många lärare blir det nog ett ganska enkelt val att välja bort frikyrkorna. Vår motion vill utmana Equmeniakyrkan att se denna brist som en möjlighet. 

Vårt förslag är att det skall skapas en arbetsgrupp som skapar digitalt material som går att använda i undervisningen kring folkrörelserna i stort. Där skall det finnas kortfattade objektiva beskrivningar av frikyrkorörelsen som ska vara lätta att använda i undervisningen och då även för elever med svenska som andraspråk. Kopplingar ska kunna göras till moderna begrepp, till exempel normkritik och intersektionalitet. Genom att beskriva frikyrkorörelsen med vår tids språk blir också Equmeniakyrkan på ett naturligt sätt presenterat. 

När materialet är klart är vårt förslag att det skall skapas informationsblad där de lokala församlingarna kan fylla i sina kontaktuppgifter som kan användas i relationen till skolor i närheten. Genom att erbjuda studiebesök och digitalt undervisningsmaterial kan naturliga möten med skolvärlden skapas och utvecklas för Equmeniakyrkans församlingar. 

Vi överlämnar frågan till kyrkokonferensen för fortsatt beredning. 

Andreaskyrkan, Equmeniakyrkan, Södermalm 


Kyrkostyrelsens motionssvar om att synliggöra Equmeniakyrkan i skolan  

Motionens intention att sprida kunskap om frikyrkorörelsen som en viktig del av Sveriges folkrörelser är god. Frikyrkornas betydelse för samhällsutvecklingen har en tendens att tappas bort, vilket bland annat märktes i samband med demokratiåret 2021. Kyrkostyrelsen menar att ett material som syftar till att beskriva frikyrkorörelsen bör göras i samverkan med andra frikyrkorörelser och med kompetens att skapa skolmaterial.  

En sonderande kontakt har tagits med studieförbundet Bilda som tidigare har arbetat med skolmaterial i samverkan med UR (Utbildningsradion). Bilda har kunskap och erfarenheter från arbete med och lansering av filmen ”Frikyrkans historia” som handlar om frikyrkorna och samhället. Bilda besitter pedagogisk kompetens och är brett förankrat i såväl den breda frikyrkligheten som folkrörelseburen folkbildning.  

Kyrkostyrelsen ser positivt på motionens intention att synliggöra väckelserörelsens betydelse i samhällsutvecklingen genom undervisningsmaterial framtaget i samverkan med
studieförbundet Bilda.