Evangeliskt kristna för fred i Israel-Palestina

Observera

Denna text publicerades första gången den 23 september, 2011. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

En rapport från Europeiska Baptistfederationens rådsmöte i Nasaret

Jag, Karin Wiborn och Ann-Sofie Lasell representerar Svenska Baptistsamfundet på EBF:s rådsmöte i Nasaret. Dessutom är min hustru Barbro med. Under vårt besök i Betlehem för några dagar sedan och idag på rådsmötet blev det klart för mig att många evangeliskt kristna i Israel-Palestina arbetar mycket aktivt för fred och försoning och en rättvis lösning på konflikten mellan Israel och Palestina.

I Betlehem finns ”Bethlehem Bible College” som organiserar och mobiliserar evangeliskt kristna både från de arabiskt kristna i Israel och Palestina och Messianska kristna judar från Israel för försoning och bestående fred. I år anordnade man konferensen ”Jesus at the Check Point” med flera hundra deltagare och i mars 2012 kommer man på nytt anordna denna konferens med beräknade 600 deltagare.

I morse mötte vi Evan Thomas (vänster) och Salim Munayer (höger) som är ledare för Musalaha – en organisation som arrangerar mötesplatser för kristna araber och Messianska judar där både tro, teologi och politik bryts och bearbetas. Evan är messiansk jude och var tidigare soldat i Israels arme. Han tjänstegjorde vid en check point och kontrollerade de som passerade. De hade lärt sig att inte titta på personerna i ögonen för att inte distraheras i sitt arbete. En gång tittade han ändå upp och såg då att den unga grabben han kontrollerade var en kristen han kände igen. Han blev chockad, reste sig upp och de slog armarna om varandra till hans överordnades bestörtning. Efter flera liknande upplevelser tackade han ja till att arbeta för Muslaha tillsammans Salim som är arabisk kristen teolog. Musalaha organiserar ungdomsgrupper och kvinnogrupper med judar och araber och anordnar ”ökengrupper” där judar och araber tillsammans campar i öknen och hjälper varandra att klara sig. Förra året var 3.000 personer med i deras program. Det är en stor andel av de 15.000 messianska judar och de 10.000 evangeliskt kristna araber som finns i Israel och Palestina. Detta känns extra angeläget nu när man diskuterar Palestinafrågan i FN.

Vi har blivit oerhört väl bemötta av de arabiska evangeliskt kristna som är våra värdar under rådsmötet. En stark upplevelse var i går kväll då vi besökte Nasarets by – en uppbyggd by så som det såg ut på Jesu tid med en vinpress som dessutom är kvar från den tiden. Nedan ser ni herdar från Nasarets by

Varma hälsningar från ett sommarvarmt Nasaret
/Christer