31 | Vår evangelist ropade för full hals

1905 besökte missionärerna Johan Sköld och Karl Axel Fernström för första gången staden Jianli i södra Hubeiprovinsen i Kina, ca 20 mil sydväst om Wuhan.

De berättar så här:

“Trängseln var olidlig och vår evangelist ropade för full hals:
– Finns det då inte en enda ordentlig människa i denna stad?…   Då folket dragit sig tillbaka något, kom en bagare fram till oss och frågade om vi hade första Mosebok att sälja. Då jag frågade vad han visste om första Mosebok, svarade han: – Den köpte jag på en resa och den är underbar. Den talar ju om hur både himmel och jord kommit till.

Sedan vände han sig till folkhopen och sa: – Om någon vill veta vem som har skapat himmel och jord så skall han köpa missionärens bok. Med den påföljd att vi sålde alla våra exemplar av första Mosebok.”

Nyfikenheten var stor för att utlänningar kommit till den lilla orten Jianli, men man var också nyfiken på ”hur himmel och jord kommit till”. Berättelsen får mig att fundera både på vad vi idag är nyfikna på, hur vi läser Bibeln och även hur vi berättar om vår tro.

Jag har ofta utmanats i mina åsikter och min tro av kinesiska vänner. Lika ofta har jag sett hur lika vi innerst inne är som människor och som troende och att vi behöver varandra för att ”det glada budskapet” ska kunna spridas vidare. Vi talar olika språk, lever i olika kulturer, men vi söker alla svar på livets frågor, precis som bagaren i Jianli 1905.

1 Mos 1:1-2:4 (bibeln.se)

Fredrik Fällman, docent i sinologi, Göteborgs universitet, tidigare Asiensekreterare i Svenska Missionskyrkan


Innehållsförteckning

32 | Vi sitter på marken och pratar med barnen