22 | Helt omtumlad av intryck

För ganska exakt ett år sedan kom jag hem från Ecuador. Jag hade deltagit i Equmenias kurs Glokal som genomfördes för första gången. Jag reste själv ut, och landade i Sverige igen den 5 december 2019, jetlaggad och helt omtumlad av intryck.

I Ecuador hade jag fått uppleva så mycket mer än jag någonsin kunnat förvänta mig. För under tre månader gick jag igenom alla känslor som finns i spektrat. 

När det hade gått ett år sedan planet lyfte så var jag tvungen att stanna upp och tänka igen, vad var det egentligen som hände? Så här i efterhand så ser jag hela resan som en resa tillsammans med Gud. Det var en del av Guds plan att jag skulle åka tillbaka till Sydamerika, att jag skulle få bo tillsammans med en person som jag sedan skulle kalla syster och det var till och med i planen att jag skulle frysa om nätterna när jag besökte ”la Sierra”. Det har alltid varit Guds plan och förberedelser genom mitt liv att jag till och med skulle ta chansen att våga åka. 

För när jag tänker tillbaka så har hela mitt liv förberett mig på att säga ja till nästa äventyr som Gud tänkt ut. Det fanns en mening med att jag åt mat med kongoleser på balkongen i Årsta, att jag har en barndomsvän från Litauen, och att jag sedan barnsben mött människor från hela världen. Jag är stark, tålmodig och flexibel. Färdigheter som visade sig väldigt användbara i ett land där ingenting blir som planerat, men i slutändan kanske ännu bättre än originalplanen. 

Jag är inte så bra på fyndiga bibelverser, men en vers som återkommer till mig i min fortsatta resa tillsammans med Gud är Matteusevangeliet 7:12, även kallad gyllene regeln. För även om vi alla är olika i kultur, tradition och utseende så är vi alla skapta av Gud och det är vårt ansvar som människor att ta hand om varandra.

Johanna Bondesson, Glokal 2019 


Innehållsförteckning

23 | När bildörren stängdes var det som att hjärtat gick itu…