38 | Festen var långt ifrån inställd

Det var planerat att vi skulle göra en resa ut på den kongolesiska landsbygden och möta en församling som arbetade under andra förutsättningar än i de större städerna. Vi hade bland annat fått veta att flera av församlingens medlemmar bodde långt från kyrkan och var tvungna att vandra långt för att delta i gudstjänsterna.

Dagen innan vår resa öste regnet ner och det visade sig att delar av vägen vi skulle åka behövde repareras. Vi tog en rejäl paus på sådär fem timmar innan vi kunde fortsätta. Våra kongolesiska vänner tog det hela med upphöjt lugn, ingen visade vare sig förvåning eller irritation. De hade varit med förr och visste hur det var.

Vi hade fått veta att församlingen förberett en fest med mat, en fest som jag förmodade nu var inställd. Men festen var långt ifrån inställd. Fem timmars väntan är inte hela världen och festen skulle inledas med gudstjänst där jag skulle predika. Jag hade inte hört något i förväg om denna gudstjänst men om en predikan ska tolkas först till franska och därefter till kongospråk så hinner predikanten tänka medan tolkarna gör sitt.

Flera av deltagarna i gudstjänsten och festen fick övernatta i kyrkan eller i närheten, det var för mörkt och för långt för att kunna ta sig hem.

Nu har vi i Sverige levat ganska länge i en tid då saker och ting inte blivit som det var tänkt. Vår förkärlek för planering och framförhållning har utmanats mer än en gång och vi har frågat oss när ordningen blir återställd.

Kristna bröder och systrar världen över lever ständigt med insikten om att livet inte går att styra och att framtiden, i någon mening, alltid är oviss.

I mötet med människors sätt att gestalta tro i andra kulturer ges vi möjlighet att fördjupa vår insikt om att vi djupast sett inte kan kontrollera allt utan ständigt får ta emot livet som en gåva att dela och förvalta.

Olle Alkholm


Innehållsförteckning

39 | Guds kärlek drev dem att möta behoven